Veilig springen op een springkussen doe je zo!

zaterdag 18 april 2020

Heb je een springkussen gehuurd? Dan wil je natuurlijk dat het kussen zo snel mogelijk staat en dat je kunt beginnen met springen! Het huren van een springkussen levert veel plezier op maar met z'n allen op een springkussen terwijl iedereen heen en weer stuitert kan natuurlijk gevaar opleveren wanneer niet iedereen goed uitkijkt. Om er voor te zorgen dat iedereen veilig kan springen hebben wij deze springkussen safety code opgesteld. Zo leer je snel en eenvoudig hoe je een springkussen opbouwt, gebruikt en weer veilig afbreekt

De springkussen safety code

1. Het opzetten van een springkussen
1.1 Voordat je een springkussen neer gaat zetten moet je eerst zorgen dat de ondergrond gecheckt is. Zorg dat de ondergrond schoon en troepvrij is, hiermee voorkom je een vies of kapot springkussen.
1.2 Mocht de grond vies zijn dan kun je er het beste een zeil overheen leggen.
1.3 Liggen er scherven of scherpe stenen op de ondergrond? Haal deze dan eerst weg. Het  is natuurlijk zonde als er scheuren in het springkussen komen.
1.4 Zorg dat het kussen stevig vaststaat ondanks de naam luchtkussen is het wel zo fijn als het kussen natuurlijk niet de lucht in gaat.
1.5 Zorg dat de blower altijd droog staat en dat er een beetje ruimte vrij is. Probeer te zorgen dat kinderen niet bij de blower kunnen en zorg er voor dat men zo min mogelijk hinder ondervindt van de blower. Zorg daarnaast dat de blower goed kan blijven ventileren.
1.6 Als je het springkussen opblaast is het verstandig om 1 á 2 meter afstand te bewaren van het kussen. Zo kan het kussen sneller opblazen en kun je binnen een mum van tijd gaan springen.

2 het springen zelf
2.1 Zorg dat er een begeleider aanwezig is bij het springkussen. Dit is voor het geval er iets mis gaat met springen.

2.2 Als er iets gebeurt is het fijn als de begeleider eerste hulp kan verlenen. Zorg dus voor een ehbo koffertje.

2.3 Iedereen die springt dient zijn schoenen uit te doen. Zo blijft het kussen schoon en is het kussen veiliger voor andere springers.

2.4 Zorg ervoor dat de begeleider in de gaten houdt hoeveel mensen er tegelijk op het springkussen zijn. Het springkussen kan best wat hebben maar zorg dat er voor iedere springen genoeg ruimte overblijft.

2.5 Eten is niet toegestaan op het springkussen. Om het springkussen zo lang mogelijk schoon en goed te houden helpt het wanneer er niet gegeten wordt op het kussen. Daarnaast waardeert een andere springer het misschien ook niet wanneer jij een broodje tonijn salade zit te eten waar een andere springer vervolgens in valt of trapt.

2.6 Het springkussen is een vredige en plezierige plaats. Enige vorm van geweld of ruzie met de andere springers is dan ook niet toegestaan. Komt dit wel voor? Dan zal de begeleider moeten zorgen dat dit opgelost wordt of dat de ruziestichters van het kussen gehaald worden.

2.7 Het springkussen houdt van mooi weer, begrijpelijk ook. Als het gaat regenen moet hij dan ook snel opgevouwen of afgedekt worden.

2.8 Het is niet verstandig om een bril te dragen tijdens het springen. Brillen kunnen afvallen waarna er waarschijnlijk per ongeluk iemand op springt.

2.9 Mocht de stroom uitvallen of mocht de luchttoevoer er mee stoppen. Zorg dan snel dat iedereen van het kussen afgaat. Een leeglopend springkussen kan namelijk gevaarlijk zijn.


3. Inpakken

3.1 Controleer eerst of er niemand meer op het springkussen zit. Waarom? Zie code 2.9.
3.2 Zet de stroom uit en koppel de blower los. Het springkussen zal nu in elkaar zakken. Open daarnaast de luchttoevoerkleppen die in het springkussen zitten zodat deze sneller leeg kan lopen.
3.3 Als het kussen in elkaar gezakt is kun je het beste een aantal minuten wachten dan loopt het kussen in zijn geheel leeg.
3.4 Je moet het springkussen oprollen in de richting van de opblaasrichting. Zo kun je het springkussen helpen met het uitlaten van zijn laatste beetje lucht.
3.5 Daarna kun je het kussen waardig opvouwen. Doe dit in de lengte richting om vervolgens in de opblaasrichting op te rollen. Zo gaat al het allerlaatste lucht eruit. 

Spelen op een springkussen, stormbaan of luchtkasteel is hartstikke leuk, maar vraagt ook om extra veiligheidsmaatregelen. Zorg daarom dat je deze springkussencode volgt en verklein daarmee de kans op ongelukjes. Mocht je ondanks dit artikel vragen hebben of graag advies willen over het veilig gebruiken van een springkussen dan kun je uiteraard contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder.

Terug naar het nieuwsoverzicht